AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
08 Eylül 2025

AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Ancak yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilmektedir. Aşırı sıcakların isilik, sıcak bitkinliği, sıcak krampları, sıcak yanıkları ve güneşin geç dönem etkileri şeklinde sağlık üzerine etkileri bulunmaktadır. Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar: • 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, • 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, • Açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, • Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar, • Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler, • Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur. Sıcak Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar: Genel Korunma: • Kapalı alanlar mutlaka havalandırılmalıdır. • Mümkün olduğunca 10:00-16:00saatleri arası dışarı çıkılmamalıdır. • Dışarı çıkarken koyu renkli kıyafetler tercih edilmemelidir. • Direkt olarak soğuk suya girilmemelidir. • Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. • Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. • Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya çalışmalıdır. Açık renkli, hafif, bol giysiler tercih etmelidir. Beslenme ve Sıvı Alımı: • Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. • Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. • Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara yöntemleri tercih edilmelidir.

  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1